UkraineUnited-Kingdom

Midzomerfeest

1 Juli 2017 | Den Haag, Nederland

#MidsummerEve

Het ritueel springen over het vuur | Masterclass bloemenkransen maken | Het ritueel lot voorspelling | Body art- aqua make-up voor kinderen en volwassenen | Speciale gast DJ Gabber uit Kiev

BESTEL HIER JOUW TICKET

Vier met ons het grootste Midzomerfeest van Nederland!

Beleef zelf de authentieke Oekraïense tradities van het Midzomerfeest. Zoals in de goede oude tijd vieren we dit feest op het strand en duiken wij in de magische sfeer van het Midzomerfeest. Wij brengen schoonheid, tradities en de zomerenergie samen in een feest. Wees er bij en mis dit magische evenement niet!

Wij bieden een dag- en avondprogramma vol activiteiten voor kinderen en volwassenen, koppels en singles. Dus breng je familie en vrienden mee en ontdek samen een nieuwe cultuur!

Onze speciale gast - DJ Gabber uit Kiev zal vanaf de avonduren tot middernacht voor een magische sfeer en veel drive zorgen.

Hou je van lekker eten? Dan moet je de BBQ - de specialiteit van het restaurant De Staat zeker proberen. De overheerlijke vlees en vegetarische burgers met de bijgerechten zijn even heerlijk. Check het menu en bestel hier jouw BBQ om volop van het Midzomerfeest 2017 te genieten.

* Gratis toegang voor kinderen tot 16 jaar
* Gratis toegang voor alle mannen geheten bij de eeste voornaam Johannes (Ivan in het Oekraïens) of afgeleid zoals Jan, John, Johnny enz. ( op vertoon van ID)

Midzomerfeest in Oekraïne: rituelen, tradities en bijgeloof

Midzomernacht in Oekraïne – ook bekend als de Johannes de Doper Nacht, Midzomer Dag of (Kupula) Doper Dag – is de dag van de zonnewende, die nu samenvalt met de christelijke viering van de geboorte van Johannes de Doper. Het wordt elke jaar gevierd in de nacht van 7 juli, wat overeenkomt met 24 juni in de oude Juliaanse kalender. Het Midzomerfeest is niet alleen een van de belangrijkste en gezelligste feesten van het jaar, maar is ook een ode aan de zon, oude tradities en romantiek van de Kupala-nacht.

Als nationale feestdag wordt Midzomernacht gevierd met vele rituelen:

Het zoeken naar de varenbloem. Men gelooft dan dat de bloem van de varenplant alleen te zien zal zijn op Midzomernacht. Volgens de legende bloeit de bloem slechts een kort moment tijdens die kortste nacht van het jaar, op de Nacht van de Doper. Het is bijzonder moeilijk om die bloem te vinden, want zij is beschermd door demonen. Degene die de bloem weet te ontdekken zou het vermogen krijgen om iedereen ter wereld te verstaan en alle schatten die ondergronds verborgen zijn waar te nemen.

Midzomer brandstapel: Volgens de legenden heeft dit grote mythische betekenis. Springen over de vlammen is een vorm van rituele reiniging. De traditie wil dat een paar dat hand-in-hand over het vuur springt voor altijd bijeen blijft. Als ze daar niet in slagen zijn ze gedoemd uiteen te gaan.

Het maken van een bloemenkrans: Vóór het aansteken van de brandstapel zochten de vrouwen naar kruiden in het veld. De belangrijkste waren de paarse hengel, de grote klit, de wilde tijm en de vlokkige of paarse toorts. Jonge vrouwen maakten er haarkransen van, wierpen ze in het water en voorspelden de toekomst eruit. Anderen lieten hun haarstuk in de kerk inzegenen en bewaarden hem de rest van het jaar. Als er dan later een man of een dier ziek werd, kreeg hij of het een drankje gemaakt van de kruiden van die haarkrans.

Kupalo en Marena zijn de hoofdpersonages van het feest. Het Midzomerfeest in het Oekraïens wordt het Kupala feest/nacht genoemd aan de naam Kupalo, de god van de zon. Volgens de pre-christelijke overtuigingen is de Midzomerfeest nacht de nacht van het huwelijk van Kupalo met Marena, de godin van het water. De manier waarop het feest werd gevierd bepaalde de toekomstige oogst. Er werden replica's poppen van  Kupalo en Marena gemaakt en tijdens de viering werden ze apart gehouden. Aan het einde van het feest werden de replica’s poppen  samen in het vuur verbrand om Kupalo en Marena een koppel  in het heilige vreugdevuur te laten worden.

JA, IK WIL HET MIDZOMERFEEST MEEVIEREN

twitter_monofacebook_monoyoutube_monoinstagram_mono