Haytarma

Stichting Oekrainers in Nederland oheeft een filmvertoning van Haytarma georganiseerd met de regisseur en hoofdrol acteur Ahtem Seitablayev. Brand New Ukraine was verantwoordelijk voor de online & offline promotie van de film. Het resultaat was geweldig: bijna 200 gasten bij de première in Den Haag.

 

HET JARENLANG VERZWEGEN VERHAAL OVER DE GENOCIDE VAN HET KRIM-TATAARSE VOLK: DE PREMIERE VAN DE FILM “HAITARMA” IN NEDERLAND, TER NAGEDACHTENIS VAN DE DEPORTATIE VAN DE KRIM-TATAREN 71 JAAR GELEDEN

De premiere van deze film in Nederland biedt een unieke mogelijkheid om een film te zien die meerdere onderscheidingen heeft gekregen en waardoor een internationale ophef ontstond, toen de Russische Consulaat-Generaal Soviet-piloten niet toeliet om de premiere van de film bij te wonen. Daarnaast krijgt u de mogelijkheid om na de film met de regisseur en de hoofdrolspeler Ahtem Saitablaev te spreken en traditionele Krim-Tataarse en Oekraiense gerechten te proeven.

De film is op documentaire feiten gebaseerd. Het onderwerp is pijnlijk en complex en roept nog steeds veel vragen en interpretaties op. De film vertelt over een van de meest tragische pagina’s in de geschiedenis van de Krim tijdens de Tweede Wereldoorlog – de deportatie van de Krim-Tataren op 18 mei 1944. Dit is de eerste film geproduceerd op het terrein van de voormalige Sovietunie over de volkerenmoord door Stalin.

“Haitarma” is een filmmonument ter nagedachtenis van de tragedie van de Krim-Tataren 71 jaar geleden, die nog steeds in hun herinneringen leeft. De verhalen over die vreselijke tijd worden nog steeds van generatie op generatie doorverteld. Zoals altijd, trof het zwaarste lot de zwakkeren van het volk – ouderen, vrouwen en kinderen. In 1944 werden zij op veetransport geladen en naar de Oeral of Oezbekistan gebracht. Circa 46% van de Krim-Tataren stierf tijdens het transport of binnen de eerste paar jaren na de deportatie.

Historici bevestigen dat het de regisseur gelukt is om het gevoel van deze periode terug te brengen op de witte doek en de geschiedenis accuraat neer te zetten. De kijkers zullen ervan genieten, hoewel de film zeer zwaar is. De critici vonden “Haitarma” de beste Oekraiense film van 2013 en noemden hem een “Oekraiense Hollywood”. De film brengt het gevoel van de vooroorlogse tijd terug. Fantastische landschappen van de Krim, zeer indrukwekkende luchtgevechten en het spannende verhaal samen met de tragedie van de Sovietvolkeren die de tiraan blind bleven geloven.

Deze film roept de kijkers op om herhaling van deze tragische geschiedenis te voorkomen.

“Het verleden is onvernietigbaar: vroeger of later komt alles terug, en zo ook de intentie om het verleden te vernietigen…”(Jorge Louis Borges, “Nataniel Gotorn”)

PRIJZEN EN ONDERSCHEIDINGEN:
• De beste film op het Triest filmfestival (2014)
• De filmprijs “Nika” (Rusland) in de nominatie “De beste film van de landen van de Unie van Onafhankelijke Staten en Baltische landen” (2014)
• Twee prijzen op het Kimera International Filmfestival in Italie (beste film en beste regisseur)
• Gran-Prix van het Truskavets Internationale Filmfestival “De kroon van Karpaty” (2013)
• De prijs voor de beste Oekraiense film van de Nationale Cinematogravenunie van Oekraine (2013)

TAAL: Russisch met Engelse ondertiteling

BIJZONDERE GASTEN:
• Ahtem Seitablaev, regisseur en hoofdrolspeler
• Ivanna Dyadyura, producer
• Oleksandr Gorin, Ambassadeur van Oekraine in Nederland
• Sadik Arslan, Ambassadeur van Turkije in Nederland
• Ambassadeurs en diplomatieke vertegenwoordigers van andere landen

TICKETS;
€ 10 (inclusief hapjes) beschikbaar online of aan de kassa

ORGANIZERS:
The Foundation of Ukrainians in the Netherlands
Brand New Ukraine
with support of the Embassy of Ukraine in the Kingdom of the NetherlandsHaytarma06

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.